Vaccination och hälsoråd vid resa


Vaccinationer
Vi hänvisar till vården ifråga om vaccinationer inför resa. Det finns många hemsidor där det går att hitta information om obligatoriska, förebyggande och rekommenderade vaccinationer och även många andra bra hälsoråd vid resa, t ex 1177.se . 
Tänk på att kontrollera med din vårdcentral eller vaccinationsklinik vad just du behöver för vaccinationer. Ibland behöver man även uppvisa ett intyg på man har obligatoriska vaccinationer för att få komma in i ett land.

Sjuk på resan
Som svensk medborgare har du rätt till sjukvård i övriga EU/EESländer och Schweiz, enligt de regler som gäller i det aktuella landet.
Det krävs dock att du har det europeiska sjukförsäkringskortet, sk EU-kortet, som kan beställas från Försäkringskassan.                                                                Beställ EU-kortet i god tid. Det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det. Beställ EU-kortet här.  
Om du blir sjuk i ett land utanför EU/EES, har du inte rätt till ersättning för kostnader för sjukvård. Se därför över ditt försäkringsskydd.

Resa med mediciner
Om du använder någon form av receptbelagd medicin bör du före avresa kontrollera om det behövs ett intyg avseende sådan medicin för resa till det aktuella landet. Mediciner som du behöver ha tillgång till ska förvaras i handbagaget och intyg för receptbelagd medicin förvaras tillsammans med medicinen. 
Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.